Korona virus i trudnoća - da li je virus opasan po Vas i Vaše dete?

KORONA NE PRELAZI NUŽNO NA NOVOROĐENČE


Da li treba da se plašite za svoje i zdravlje deteta ukoliko ste trudni? Korona virus i trudnoća - da li će dete pri rođenju biti pozivitno na virus?


Korona virus i trudnoća - da li je virus opasan po Vas i Vaše zdravlje?

Korona virus i trudnoća

U jeku globalne pandemije koronavirusa aktuelne su i rasprave o uticaju virusa na trudnice i njihove bebe. Od početka pandemije lekari se pitaju da li trudnica zaražena korona virusom mogla da infekciju prenese na plod unutar materice. Nekoliko ranijih izveštaja iz Kine sugerisalo je da bi to moglo da se desi i u slučaju korona virusa, ali lekari sumnjaju da su žene o kojima se pisalo, inficirale bebu tokom ili posle porođaja.

Detalji istraživanja u Italiji - korona virus i trudnoća

Istraživači iz Italije su proučavali 31 ženu sa kovidom-19 koje su se porodile u martu i aprilu. Pronašli su tragove virusa u više uzoraka krvi iz pupčane vrpce, posteljice i u jednom slučaju, iz majčinog mleka. Međutim, imunolog Klaudio Fenicija, vođa studije napomenuo je da rezultati istraživanja ne ukazuju na to da je u uzorcima pronađen održiv virus. On je naglasio da su neophodna dodatna istraživanja nad ženama koje su se ranije zarazile.

Nova studija je obuhvatila žene u tri bolnice u jeku epidemije na severu Italije. Pronađen je genetski materijal virusa u jednom uzorku krvi iz pupčane vrpce, dva brisa vagine i jednom uzorku majčinog mleka. Istraživači su, takođe, pronašli specifična antitela protiv korona virusa u krvi pupčane vrpce i mleka.

U jednom slučaju ima snažnih dokaza koji ukazuju na to da se novorođenče rodilo pozitivno na virus, jer je on pronađen u krvi pupčane vrpce i posteljice. U drugom slučaju novorođenče je imalo antitela na korona virus koji ne prelaze preko placente tako da nisu "stigla" od majke i nastala su usled direktne izloženosti ploda virusa, napomenuo je imunolog i istakao da je ipak, mogućnost infekcije fetusa relativno retka. Samo je dvoje novorođenčadi bilo pozitivno na virus po rođenju i to nije ugrozilo njihovo zdravstveno stanje.

Njujorški specijalista za trudnoću, dr Ešli Roman rekla je da su one i kolege, takođe, pronašle virusne čestice na fetalnoj strani plancete u nekoliko od 11 pregledanih slučajeva. Novi izveštaj jača dokaze da je prenos virusa u materici moguć, ali se dešava retko i ne izaziva ozbiljne probleme kod novorođenčadi.

Enton Anton Poznijak, stručnjak za viruse u Londonu rekao je da se studija iz Italije mora razraditi. Napomenuo je da virus ne bi, i da se dokaže prenos infekcije sa majke na bebu, bio štetan na novorođenčad.

Predsednik Udruženja za reproduktivno zdravlje i neplodnost u Turskoj (TSRM) Ahmet Zeki Isik izjavio je kako koronavirus ne šteti bebama u majčinim utrobama, posebno ne u kasnoj fazi trudnoće. Podaci sa kojima se raspolaže ukazuju da virus ne prelazi s majke na bebu u maternici. Zato trudnice ne treba da se dodatno brinu za bebe.

To se odnosi uglavnom na trudnice u poznim sedmicama trudnoće. Malo imamo informacija o slučajevima rane trudnoće. Preporuka lekara je svakako da trudnice budu maksimalno pažljive. Ipak, znamo da korona virus ne prolazi placentarnu barijeru. Kod malog broja testriranih trudnica rezultat je da virus ne prelazi na bebu tokom trudnoće što je dokazano testiranjem bebe na porođaju. Sve testirane bebe su bile negativne na virus.

Ukoliko je trudnica pozitivna na Korona virus potrebna je povećana opreznost pre svega kod medicinskog osoblja koje dolazi u kontakt sa trudnicom i ukoliko je potrebna hospitalizacija, ta trudnica bi trebalo da bude izolovana. Na samom porođaju neophodno je dodatno obratiti pažnju na mere asepse (potpuno uništavanje svih mikrorganizama, sa hirurških instrumenata, površina i dr.) i antisepse (uništavanje većine patogenih mikroorganizama na koži-tkivu).

Ukoliko je trudnica inficirana Korona virusom hospitalizacija je potrebna samo u slučajevima kada postoje pridružene bolesti (gestacijski dijabetes, povišen krvni pritisak i dr.) ili simptomi kao što su veoma visoka telesna temperatura (preko 38 stepeni Celzijusa).

Koji uticaj ima korona virus na trudnice?

Nema uočene razlike među trudnicama i drugim ljudima kada je u pitanju rizik od zaraze, niti bolest koju virus izaziva. Trudnice su generalno podložnije infekcijama virusima, međutim do sada nije pokazano da one češće oboljevaju od Korona virusa niti je dokazano da je kod inficiranih trudnica klinička slika bila lošijeg toka od prosečne populacije istih godina.

Čini se da trudnice nisu u većem riziku nego opšta populacija ako se kod njih javi korona virus. Očekuje se da će većina trudnica jedino imati blage ili umerene simptome slične prehladi/gripu.

Trenutno nema dokaza da su trudnice i porodilje u većem riziku od ozbiljnijeg toka bolesti u odnosu na opštu populaciju. Osim uobičajenih multivitaminskih preparata za trudnice, savetuju se povećane količine folne kiseline, vitamina C, vitamina D i cinka. Ovim one podižu opšti imuni odgovor organizma.

Takođe nema dokaza koji bi ukazali na povećan rizik od pobačaja. Nema ni dokaza da virus prelazi na bebu dok ste trudni (vertikalna transmisija). Dva slučaja moguće vertikalne transmisije su prijavljena. Kod oba slučaja, ostaje nejasno da li je transmisija bila pre ili ubrzo nakon porođaja.

Drugi, nedavni izveštaj iz Kine vezan za četiri žene inficirane korona virusom prilikom porođaja nije pružio nikakve dokaze o infekciji kod njihovih tek rođenih beba. Stručnjaci misle da je mala verovatnoća da će plod biti izložen tokom trudnoće. Stoga se i smatra da ne postoji verovatnoća da ako imate virus, da bi on mogao dovesti do anomalija kod Vaše bebe, a nijedan slučaj nije trenutno zabeležen.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Šta treba da raditе ako ste trudni i pozitivni na korona virus - korona virus i trudnoća?

Ako test pokaže da ste pozitivni na korona virus, treba da kontaktirate vašeg ginekologa kako bi on znao za Vašu dijagnozu. Ako nemate simptome, ili imate blage simptome, savetovaće Vam se da se oporavljate kod kuće. Ako imate teže simptome, možda će Vas lečiti u bolničkom okruženju. Kao mera opreza, zakazuje se ultrazvučni pregled 14 dana nakon oporavka, kako bi se proverilo da li je beba dobro.

Kako će se odvijati  nega nakon  oporavka od korona virusa?

Ako ste se oporavili od korona virusa i negativni ste na virus pre nego što odete na porođaj, Vaša prethodna bolest neće uticati na to gde i kako ćete se poroditi.

Da li će samoizolacija zbog suspektnog ili potvrđenog korona virusa uticati na to gde ćete se poroditi?

Kao mera opreza, trudnicama sa suspektnim ili potvrđenim korona virusom, kada krenu na porođaj, savetuje se da odu na akušersko odeljenje radi porođaja gde se beba može pratiti koristeći neprekidni monitoring fetusa koji služi da se proveri kako se Vaša beba nosi sa porođajem, a nivo kiseonika Vam se može pratiti na sat. Neprekidni monitoring fetusa može obavljati jedino u akušerskoj jedinici, gde su prisutni doktori i babice.

Da li će samoizolacija zbog suspektnog ili potvrđenog korona virusa uticati na to kako ću se poroditi?

Trenutno ne postoje dokazi koji bi ukazivali na to da ne možete da se porodite vaginalno ili da bi carski rez bio bezbedniji ako imate suspektni ili potvrđen korona virus. Međutim, ako Vaše respiratorno stanje (disanje) ukazuje na to da je potreban hitan porođaj, može se preporučiti carski rez. Ne postoje dokazi da žene sa suspektnim ili potvrđenim koronavirusom ne mogu dobiti epidural ili spinalnu anesteziju.

Prema trenutnim preporukama Kraljevskog koledža iz Londona ako porodilja, ima suspektni ili potvrđen korona virus može da ostane sa svojom bebom/da ostvari direktan kontakt ako je to njen izbor, pod uslovom da je beba dobro i da joj nije potrebna nega u neonatalnoj jedinici.

Postoje neki izveštaji iz Kine koji ukazuju na to da je ženama sa potvrđenim korona virusom savetovano da se odvoje od svojih beba na 14 dana. Međutim, ovo može imati potencijalne negativne efekte na hranjenje i vezivanje.

Milan Popović